Wat houdt Zero Waste in
De Zero Waste Lifestyle gaat over het minimaliseren van de hoeveelheid afval die je produceert. Het is in 2008 bedacht door Bea Johnson die met haar gezin een minimalistische leefstijl nastreefde. In een blog deelde ze haar ervaringen over een leven zonder afval. In 2013 publiceerde zij het boek ‘Zero Waste Home’ en zo ontstond er een wereldwijde beweging van mensen die de No-Waste lifestyle volgden. Bea en haar gezin hebben tegenwoordig slechts 1 kleine weckpot aan (rest)afval over, per jaar! Nou is dat misschien niet voor iedereen weggelegd, maar beter honderd mensen die hun afval verminderen, dan 1 die helemaal niks produceert. Elke kilo restafval die we niet hoeven te verbranden en elke kilo plastic die niet in de oceaan terechtkomt is een winst voor het milieu, de natuur en uiteindelijk ook voor onszelf.
Hoe leef je Zero Waste
Misschien vraag je je af hoe je het beste zero waste kan leven. Als je aan de slag wilt met een leven zonder afval, kun je het beste met kleine stapjes beginnen. Door steeds een nieuwe stap toe te voegen heb je de grootste kans om blijvende nieuwe gewoontes te ontwikkelen. Het is makkelijker vol te houden en door behaalde successen wordt het ook steeds leuker! Leg een herbruikbare boodschappentas in je auto of fiets, en stop er gelijk (katoenen) groentezakjes in, zodat je dit altijd mee hebt. Zo maak je het makkelijk voor jezelf om goede keuzes te maken.
10 Tips voor een leven zonder afval
- Kies voor onverpakte groente en fruit en neem ze mee in je eigen katoenen of papieren zakken.
- Koop een mooie thermosfles/beker voor koffie en thee onderweg, je hebt bekers die je kunt opvouwen tot een klein formaat voor in je tas. Op sommige plekken krijg je zelfs korting als je je eigen beker mee hebt!
- Kies losse thee en gebruik een thee-ei of zeefje, of kies voor plasticvrije theezakjes zonder nietjes.
- Bewaar restjes eten voor de lunch van de volgende dag, of vries ze in zodat je ze nog langer kunt bewaren.
- Ga voor een verpakkingsvrije badkamer: tandpasta tabs, shampoo bars, handzeep zónder pompje. Er is veel te verkrijgen zonder plastic verpakking.
- Ook je tandenborstel, kam, wattenstaafjes, nagelborstel. Allemaal zijn ze verkrijgbaar als houten of bamboe variant.
- Neem een herbruikbare boodschappentas én (katoenen) groentezakjes mee naar de supermarkt.
- Is er iets kapot? Kijk of je het zelf kan repareren of ga langs bij een Repair Cafe in de buurt voor hulp.
- Kies voor producten in duurzaam verpakkingsmateriaal, zoals de natuurlijke supplementen van Together Health of collageen van Planet Paleo
- Ga ploggen! Deze combi van (plastic)afval rapen en joggen of wandelen maakt gelukkiger, gezonder en je zorgt voor minder afval in de natuur!
Nog meer tips om te beginnen aan een Zero Waste lifestyle lees je in onze blog over plasticvrij leven.
Zero Waste Producten kopen
Zoals je ziet zijn er vele stappen die je kunt nemen om Zero Waste te leven. Bij De Gezonde Wereld willen we je graag helpen met Zero Waste producten. Wij verkopen verschillende merken voedingssupplementen in zo duurzaam mogelijke verpakkingen. Ook kun je terecht voor plasticvrije alternatieven voor je persoonlijke verzorgingsproducten.
- Vegums: Hervulbare doosjes, metalen bewaarblikje en navulverpakkingen
- De Biobased brievenbuszakken van Together Health en Planet Paleo
- Shampoo- en soapbars van Tukiki in kartonnen verpakking.
- Houtvezel tandenborstels van Novacare