Een goede weerstand is belangrijk. Een goed werkend immuunsysteem beschermt je tegen allerlei ziektekiemen zoals virussen en bacteriën. Hoe goed je weerstand is verschilt per persoon. De één heeft van nature een hogere afweer dan een ander. Toch kan je met een paar eenvoudige tips je weerstand ondersteunen.
Weerstand verhogen
Kan jouw weerstand wel een boost gebruiken? Wij delen vijf tips waarmee jij jouw weerstand kan ondersteunen:
1. Neem voldoende rust
Een goede nachtrust doet wonderen voor je weerstand. Tijdens je slaap herstelt je lichaam, zowel mentaal als fysiek. Je afweercellen gaan op zoek naar bacteriën, virussen en andere schadelijke invloeden van buitenaf om ze vervolgens te bestrijden. Slaap je te weinig? Een slaaptekort heeft niet alleen invloed op je humeur en concentratievermogen, het maakt je ook vatbaarder voor allerlei kwaaltjes zoals verkoudheid en griep. Probeer daarom zo’n 7 tot 9 uur per nacht te slapen.
2. Blijf in beweging
Probeer dagelijks te bewegen. Sporten en bewegen is goed voor je gezondheid. Je voelt je er fitter door én het helpt stress tegen te gaan. In wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat regelmatig bewegen een gunstige invloed heeft op je immuunsysteem. Om hiervan te profiteren hoef je niet intensief te sporten. Gewoon vaker de fiets pakken of een stukje wandelen is voldoende.
3. Let op je hygiëne
Ziektekiemen zoals virussen en bacteriën worden veelal overgedragen via je handen. Griep ontstaat vaak door handen schudden of door het aanraken van vieze deurklinken. Was je handen daarom regelmatig met water en zeep of gebruik een hygiënische handgel.
4. Eet gezond en gevarieerd
Door gezond en gevarieerd te eten zorg je ervoor dat je lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon bestaat uit fruit, groenten, volkoren producten, noten, peulvruchten en eiwitten. Varieer gerechten lekker af zodat je veel verschillende voedingsstoffen binnen krijgt.
5. Gebruik voedingssupplementen indien nodig
Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je in principe alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Toch komt het voor dat bepaalde doelgroepen extra voedingssupplementen nodig hebben. Veganisten bijvoorbeeld hebben behoefte aan vitamine B12 en omega 3.
Desondanks lukt het niet altijd om alle dagen gezond te eten en alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Een voedingssupplement met vitamines, mineralen of echinacea kan in dat geval een goede aanvulling zijn om je weerstand op peil te houden.
Deze vitamines en mineralen zijn goed voor de weerstand
Vitamine A
Vitamine A helpt niet alleen om goed te kunnen zien, maar helpt daarnaast om de huid gezond te houden. Daarnaast ondersteunt deze vitamine de afweer van je lichaam en zorgt het mede voor een goede weerstand. Vitamine A vind je in dierlijke producten zoals zuivel, vlees, vis en eieren. Ook kan je lichaam vitamine A aanmaken uit bèta-caroteen (provitamine A) dat voorkomt in wortel, groene bladgroente en oranje vruchten.
Vitamine B6
Vitamine B6 draagt bij aan de aanmaak van afweercellen en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Ook draagt de vitamine bij aan de regulering van de hormonale activiteit. Het is dus een belangrijke vitamine die je weerstand helpt op peil te houden. De vitamine komt voor in eieren, vis, vlees, aardappelen, graanproducten en peulvruchten.
Vitamine B12
Vitamine B12 zorgt mede voor de normale werking van het immuunsysteem, ondersteunt het energieniveau, draagt bij aan een heldere geest en is goed voor het concentratievermogen. Vitamine B12 komt voornamelijk voor in dierlijke producten, zoals vlees of zuivel. Eet je weinig dierlijke producten of eet je veganistisch? Neem dan een vitamine B12 supplement.
Vitamine C
Vitamine C is waarschijnlijk de bekendste vitamine van allemaal. Het zit onder andere in fruit, paprika en aardappelen. Vitamine C ondersteunt de afweer van het lichaam, het draagt bij aan het normaal functioneren van het immuunsysteem. Ook draagt vitamine C bij aan de vorming van collageen, wat van belang is voor de huid en helpt het de opname van ijzer te verbeteren.
Vitamine D
Vitamine D halen we over het algemeen niet uit onze voeding, maar uit zonlicht. Of je voldoende vitamine D binnenkrijgt, is vooral afhankelijk van je blootstelling aan de zon. Ook vitamine D heeft een positieve werking van het immuunsysteem. Daarnaast helpt vitamine D bij het normaal werken van de spieren en voor het behoud van een sterk gebit en sterke botten. De meeste mensen krijgen voldoende vitamine D binnen als ze dagelijks tussen 15 tot 30 minuten buiten zijn (tussen 11:00 en 15:00 uur). Hiervoor is het wel belangrijk dat het lichaam niet helemaal bedekt is.
Bepaalde doelgroepen hebben vitamine D supplementen nodig, omdat hun lichaam niet voldoende vitamine D aanmaakt. Het gaat om mensen die weinig buiten komen of hun huid bedekken met bijvoorbeeld een sluier, mensen met een donkere huidskleur, zwangere vrouwen, kinderen tot 4 jaar, vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar.
IJzer
IJzer zorgt mede voor een goede weerstand en helpt het immuunsysteem. Daarnaast helpt ijzer energie vrij te maken uit voeding en helpt het bij een normaal zuurtstoftransport in het lichaam. IJzer komt onder andere voor in vlees en in plantaardige voedingsmiddelen, waarbij gezegd moet worden dat ijzer uit vlees beter in het lichaam opgenomen wordt. Vitamine C helpt bij de opname van ijzer. Het is dus goed om voedingmiddelen die rijk aan ijzer en vitamine C te combineren.
Zink
Zink ondersteunt de afweer van het lichaam en zorgt mede voor een goede weerstand. Daarbij is het mineraal goed voor je huid, haar en nagels en draagt het bij aan een normale vruchtbaarheid. Zink komt onder andere voor in kaas, eieren, noten, peulvruchten, volkoren brood en schaaldieren.