Venkel is een knolgroente met een lichte anijssmaak. Je kunt venkel rauw eten, bijvoorbeeld in salades of koken of wokken in diverse gerechten. Daarnaast zijn er de venkelzaadjes, die gedroogd als specerij of kruidensupplement worden gebruikt. Naast de smaak heeft venkel ook aardig wat gezondheidsvoordelen.
Hoe groeit venkel?
Oorspronkelijk is venkel afkomstig uit Azië en het Middellandse Zeegebied. Later werd het naar de rest van Europa gebracht. Venkel groeit in de grond. De groente wordt geteeld in de volle grond of een kas. Maar hoe dan precies? In vruchtbare grond worden venkelzaadjes geplaatst, die na één tot twee weken ontkiemen. Uit deze zaadjes groeien wortels. Boven de grond groeit het plantje uit tot een knol. Uit deze witte knol groeien weer groene stengels en bladeren. Ongeveer drie maanden na het zaaien kan de venkel geoogst worden. Meestal wordt het blad eraf gesneden en gebruikt als thee of een eetbare garnering. De witte knol wordt gebruikt om mee te koken of wokken.
Waarom is venkel zo gezond?
Venkel zit boordevol goede voedingsstoffen. Vooral het groene blad bevat veel vitaminen. Doordat venkel rijk is aan ijzer en antioxidanten, beschermt deze groente het lichaam tegen vrije radicalen, gifstoffen en celveroudering*. Daarnaast stimuleert venkel de spijsvertering* en kan het helpen bij darmklachten en menstruatiepijn.* Van oudsher wordt thee van venkelzaad, fenegriek en anijs gebruikt tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode om zijn heilzame werking voor de moeder.
Deze voedingsstoffen maken venkel zo gezond:
- Venkel is rijk aan Vitamine C
- Venkel bevat veel vitamine B1 en floiumzuur
- Venkel is een goede bron van ijzer en kalium
- Venkel bevat het fyto-oestrogeen anethol, een plantaardig oestrogeen
*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.
Vergeet niet de venkelzaadjes
Ook de zaadjes van de venkelplant staan al eeuwen bekend om hun goede eigenschappen. De oude Egyptenaren en Grieken gebruikten de plant en de zaadjes al als geneeskrachtig kruid. Als de bloemen van de venkelplant zijn uitgegroeid, blijft er gedroogd groen zaad over: venkelzaad. Het heeft een vergelijkbare smaak als venkel zelf: anijs- of dropachtig. Van de venkelzaden wordt venkelolie gemaakt, door de olie eruit te persen. Ook kun je er thee van trekken of de venkelzaden verwerken als specerij in een curry of marinade. Bij onder meer darmproblemen en de spijsvertering zou venkelzaad goed kunnen helpen*.
*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.Venkel in de keuken
Venkel is een veelzijdige groente in de keuken. De witte knol of de groene stengels kun je in stukjes snijden en rauw verwerken in een lekkere salade of zo op tafel. Kinderen zijn er ook gek op, vanwege zijn heerlijke lichtzoete, dropachtige smaak. Een makkelijke en gezonde manier om te zorgen dat je kroost wat extra groente binnenkrijgt. Liever venkel koken? Dat kan natuurlijk ook. 3 tot 5 minuten in het kokende water is genoeg voor de venkel. Liever in een ovenschotel of in de soep? Ook daar kun je venkel voor gebruiken.
Venkel Capsules
Ook als kruidensupplement is venkel populair vanwege de vele gezondheidsvoordelen, en dan met name venkelzaad. Venkelzaad capsules staan erom bekend dat ze goed zijn voor de spijsvertering en de darmwerking ondersteunen*. In veel landen is venkelthee na een zware maaltijd een bekend gebruik. Venkel is ook rijk aan het fyto-oestrogeen anethol, een plantaardige oestrogeen die een gunstige invloed kan hebben op de aanmaak van moedermelk.
Van venkelzaden kan ook een etherische olie gemaakt worden. Hiervan wordt beweerd dat deze een slijmoplossend vermogen* heeft, wat verzachtend kan zijn voor de keel.
*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.
Je eigen gezonde venkel kweken
Ben jij er van overtuigd dat venkel hartstikke gezond is voor het menselijk lichaam? Dan kun je het natuurlijk ook zelf gaan kweken. Je kunt de zaadjes direct in de volle grond stoppen of voorzaaien in een klein potje of een broeikas. Zaai venkelzaadjes vrij vroeg (in maart) of juist wat later (in juni, juli). Per potje kun je twee tot drie zaadjes toevoegen aan de potgrond. Als de zaailingen ongeveer vier centimeter groot zijn zet je ze in de volle grond. Ongeveer drie maanden na het zaaien kun je genieten van je eigen gezonde venkel!
Wist je dat naast venkel hennep ook hartstikke gezond is? Hennep zit boordevol met vitaminen, mineralen en omega vetzuren.