Water met citroen of appelazijn drinken: gezond of fabel?

We kunnen niet zonder, en een veelzijdiger superfood bestaat eigenlijk niet: water. Toch kun je van alles toevoegen waardoor het drinken van water nog gezonder wordt. En dan heb ik het niet over koffie of thee, al verdienen die gerust ook een plekje aan de ontbijttafel. Wel gaan we het hebben over de nieuwe trend van citroensap met chiazaad, de klassieke appelazijn, waterkefir, het onbekende broertje van melkkefir en sluiten we af met een bonustip. Duik je mee in de Gezonde Wereld onder... ehm, ik bedoel: over water.

Warm water drinken

De ochtend beginnen met een groot glas water is altijd een goede start. De meeste Nederlanders drinken nog altijd te weinig water op een dag. Dit simpele glas water is de beste start van de dag. Warme dranken zoals paddenstoelen koffie en kruidenthee zijn zeker gezond. Maar het beste is om op een lege maag een flink glas warm water te drinken. Dit helpt je lichaam op gang te komen en stimuleert je spijsvertering en algehele metabolisme. Bovendien helpt het na een nacht slapen om opgebouwde afvalstoffen af te voeren en goed te hydrateren.

Gezonde smaakjes om aan je water toe te voegen

Niet iedereen wordt gelijk warm van het idee van een simpel glas water zonder smaakjes. Gelukkig kun je op simpele manieren je water wat spannender maken en meteen veel gezonder. We hebben onze favoriete drankjes gekozen voor hun ontgiftende en afvoerende werking, of om hun bijdrage aan een gezonde darmflora.

  • Water met appelazijn
  • Water met citroen en chiazaad
  • Waterkefir maken
  • Water met fruit

1. Appelazijn drinken in de ochtend

Appelazijn wordt gemaakt door appelcider of appelsap te vergisten. Met behulp van zuurstof en de juiste bacteriën worden de suikers omgezet in alcohol en vervolgens in azijnzuur waardoor azijn ontstaat. Kies altijd voor een troebele, liefst biologische appelazijn. Daar zitten de meeste gezonde stoffen én smaak in.

Maar dan nu de vraag, is appelazijn gezond? Het bevat in ieder geval meerdere vitamines en mineralen, wat het waarschijnlijk de gezondste azijn voor in je salade maakt. Ook bevat het probiotica, enzymen en pectinevezels. Al van oudsher wordt appelazijn gebruikt om de vele gezondheidsvoordelen die eraan worden toegeschreven.

Waar is appelazijn goed voor?

  • Appelazijn zou helpen bij afvallen, doordat de pectinevezels je langer een verzadigd gevoel geven. Voorwaarde is wel dat je daardoor daadwerkelijk minder calorieën eet.
  • Volgens studies1 helpt het bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel: appelazijn drinken bij een koolhydraatrijke maaltijd resulteert in lagere insulinewaardes. 
  • Ook wordt appelazijn veelal aangeprezen als natuurlijk detox middel en om zijn antibacteriële eigenschappen, en vermengt met wat honing als middeltje tegen een zere keel.*

Hoe kun je appelazijn het beste drinken?

Appelazijn wordt natuurlijk traditioneel gebruikt door het eten, vooral in salades, waar het zorgt dat groenten beter worden opgenomen, en je gelijk profiteert van de voordelen van azijn zelf. 

Wil je appelazijn drinken? Meng 1-2 eetlepels appelazijn in een groot glas water en neem dit ‘s morgens op de nuchtere maag of voor een (koolhydraatrijke) maaltijd.

Let wel op: het zuur in appelazijn is slecht voor je tandglazuur, dus meng het altijd met water en drink dit het beste door een rietje.

2. Water met citroen en chiazaad drinken

De nieuwste hit op Tiktok en Instagram is een ‘Internal Shower’: water met citroen en chiazaad, bedoeld om snel af te vallen en tegen obstipatie. Nu zijn we bij De Gezonde Wereld geen fan van quick fixes om af te vallen, omdat deze op de lange termijn niet altijd blijvend of gezond blijken te zijn. 

Maar chiazaad is een echt superfood, en wel bewezen gezond. Het zit vol vezels, eiwitten en is een waardevolle bron van plantaardige omega-3 olie. Citroen bevat veel vitamine C en heeft een reinigende werking. Ongezond is dit drankje dus niet, mits het op de juiste manier gebruikt wordt. Net als azijn kan citroen namelijk het tandglazuur beschadigen, dus drink het met een (herbruikbaar) rietje. Bouw het langzaam op. Want voldoende vezels ondersteunen een gezonde stoelgang, maar te veel in een keer kan juist voor verstopping zorgen.

Waar is chiazaad met citroen goed voor?

  • Chiazaad ondersteunt de spijsvertering en een gezonde stoelgang dankzij de vele vezels, let wel op dat je het rustig opbouwt.
  • Chiazaad ondersteunt je met afvallen doordat het veel vocht opneemt en eiwitten bevat, het geeft een langer voldaan gevoel en verdringt de behoefte om te snacken.
  • De vele antioxidanten en polyfenolen in chiazaad geven het een ontgiftende werking.*

Citroen chiazaad drank maken

Voor het maken van deze ‘Internal Shower’ laat je 1 of 2 eetlepels chiazaad 15 minuten weken in een glas water, met het sap van een halve citroen. Zodra het zijn typerende gelei-achtige structuur heeft bereikt, slurp je het op mét een rietje. Begin in de eerste week met 1 theelepel, en bouw dit langzaam op. Drink daarnaast wat extra water, aangezien chiazaad veel vocht opneemt. 

3. Waterkefir maken als probiotica drank

Waterkefir is een drankje dat wat meer tijd vergt om te maken, maar dit met zijn gezonde eigenschappen dubbel en dwars terugverdiend. Het is een variant op de bekende melkkefir drankjes en yoghurts die steeds vaker in de winkel te vinden zijn. Echter is waterkefir volledig vrij van zuivel en (zelf)gemaakt op basis van water, suiker of fruit, en kefirkorrels. De kefirkorrels zijn een bacterie- en gistcultuur die ervoor zorgen dat de (fruit)suikers omzetten in een licht zure en koolzuurhoudende gefermenteerde drank vol natuurlijke probiotica

Waar is waterkefir goed voor?

  • Waterkefir is als een zuivelvrije yoghurt of karnemelk: alle voordelen van de gezonde bacteriën voor je darmen zonder de lactose en geschikt voor vegans.
  • Zelfgemaakte waterkefir is een levende, gefermenteerde, probiotische drank. Heel goed ter ondersteuning van de spijsvertering en darmflora.*
  • Kefir is zeer rijk aan vitamines en mineralen. Het bevat veel calcium, magnesium en ijzer en de nodige vitamines B, C, D en K.
  • Daarnaast is kefir een zeer smaakvolle en verfrissende vervanger van frisdrank of een borrel, maar dan met een bijkomend gezondheidsvoordeel.

Waterkefir zelf maken

De beste en gezondste waterkefir krijg je door hem zelf klaar te maken. Of beter gezegd, kweken. Om te beginnen heb je echte, levende waterkefirkorrels nodig. Deze kunnen je via een mede-kweker bemachtigen, want na een tijdje kefir maken houd je vanzelf korrels over. Ook zijn ze onder andere online of bij de Ekoplaza te koop. De kefirkorrels doe je in een glazen weckpot met water, suiker en/of gedroogde vruchten, en evt citroen of ander vers fruit als smaakmaker. Dit laat je 24 tot 48 uur fermenteren, et voilà, klaar is je zelfgemaakte probiotica!

Bonustip: Water met fruit voor je gezondheid

De bonustip vandaag is een lijstje op zich, want er zijn nog ontelbare mogelijkheden van smaakvolle en gezonde producten om aan je water toe te voegen. Zeker in de zomer is het heerlijk om een verfrissend drankje binnen handbereik te hebben, zonder naar de frisdranken te hoeven grijpen. 

Kies een van deze vijf verrassende combi’s of speel zelf met de onderstaande ingrediënten.

  1. Water met grapefruit en rozemarijn
  2. Water met komkommer en munt
  3. Water met watermeloen en basilicum
  4. Water met bosbes en sinaasappel
  5. Water met citroen en aardbei

Ingrediënten voor de lekkerste watertjes:

Fruit

Groente

Kruiden

Specerijen

Aardbeien

Komkommer

Basilicum

Citroengras

Bessen

Groene Paprika

Koriander

Gember

Citrusvruchten

Selderij

Lavendel

Kaneelstokjes

Frambozen

Venkel

Munt

Kurkuma

Mango 

Rozenblaadjes

Rode Peper

Watermeloen

Tijm

Vanillestokjes

Bereiding

Kies een of meerdere van deze vruchten of kruiden en kneus ze indien nodig zodat ze zo veel mogelijk smaak afgeven. Voeg ze toe aan een grote karaf of afsluitbare fles met water en zet in de koelkast voor minstens 4 uur, liefst een nachtje.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Bronnen