Dopamine verhogen

Ken je dat energieke gevoel als je ergens écht zin in hebt? Of die voldoening na het halen van een doel? Dat is dopamine, een stofje in je hersenen dat een hoofdrol speelt in je motivatie, concentratie en geluksgevoel. In deze blog ontdek je alles over dopamine verhogen en hoe je het op een natuurlijke manier in balans houdt.

Wat is dopamine?

Dopamine wordt vaak het 'gelukshormoon' genoemd, maar het is veel meer dan dat. Het is een neurotransmitter - een boodschapper in je hersenen die zorgt dat je gemotiveerd blijft en kunt genieten van wat je doet. Het werkt als een natuurlijk beloningssysteem: je krijgt dat fijne gevoel van voldoening als je iets voor elkaar hebt gekregen.

Wat dopamine zo speciaal maakt? Het zorgt voor beide kanten van succes: zowel je motivatie als je beloning. Het geeft je dat extra duwtje om ergens voor te gaan én laat je genieten als het lukt. Of je nu een grote presentatie hebt gegeven of eindelijk je administratie hebt bijgewerkt, elke prestatie zorgt voor dopamine, waardoor je de volgende uitdaging weer met vertrouwen aangaat.

Waar wordt dopamine aangemaakt?

Je hersenen maken dopamine op twee belangrijke plekken aan. In je middenhersenen zit de substantia nigra, die dopamine aanmaakt en verspreidt door je hersenen. Hier helpt het je bij concentratie, soepel bewegen en motivatie.

De tweede plek is de hypothalamus, een deel van je hersenen dat je stemming en energieniveau regelt. Samen zorgen deze gebieden ervoor dat je lichaam precies de juiste hoeveelheid dopamine heeft om lekker in je vel te zitten.

dopamine chemische samenstelling

Wat doet dopamine in je lichaam?

Of je nu een nieuwe hobby oppakt, een deadline haalt of gewoon lekker aan het sporten bent: dopamine speelt in al deze momenten de hoofdrol. En hoe meer positieve dingen je doet, hoe beter je dopaminesysteem werkt! Dit is wat dopamine met je doet:

  • Je voelt je gemotiveerder;
  • Je kunt je beter concentreren;
  • Je hebt meer energie;
  • Je geheugen werkt beter;
  • Je voelt je blijer;
  • Je slaapt beter.

Dopamine tekort 

Als je een dopamine tekort hebt, is het alsof de zon achter de wolken verdwijnt. Het kan je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden, want alles kost meer moeite en het is lastiger om plezier te hebben in wat je doet.

Dit zijn de symptomen van een dopamine tekort: 

  • Weinig energie en motivatie;
  • Moeite met concentreren en snel afgeleid zijn;
  • Somberheid en een gevoel van lusteloosheid;
  • Rusteloosheid.

Te veel dopamine kan ook! 

Net als met alles in je lichaam is balans belangrijk bij dopamine. Te veel is niet goed, maar te weinig ook niet. Het is net als met koffie: één kopje koffie maakt je lekker scherp, maar te veel zorgt voor onrust.

Een teveel aan dopamine kan zorgen voor een soort overprikkeling, waardoor je:

  • Onrustig wordt en moeilijk stil kunt zitten;
  • Vaker impulsief gedrag vertoont en sneller beslissingen neemt zonder na te denken;
  • Moeite hebt met slapen, omdat je hoofd te actief blijft;
  • Last krijgt van angstgevoelens of spanning.

Hoe ontstaat een dopamine verslaving?

Wist je dat je ook verslaafd kunt raken aan dopamine? Het werkt eigenlijk heel sluipend. Als je vaak bezig bent met activiteiten die voor een snelle dopamine-aanmaak zorgen, zoals eindeloos social media scrollen, gamen of ongezond eten, kan je dopaminesysteem in de war raken.

Het werkt zo: je hersenen wennen aan deze sterke prikkels en hebben steeds meer nodig om hetzelfde goede gevoel te krijgen. Het is een beetje zoals bij een suikerverslaving wanneer één koekje op een gegeven moment niet meer genoeg is. Het vervelende is dat je hierdoor steeds moeilijker kunt genieten van gewone dingen, zoals een wandeling maken of een goed gesprek voeren.

Dopamine voeding

Dopamine verhogen en balanceren: 7 natuurlijke tips!

Je dopamine verhogen of weer in balans krijgen is makkelijker dan je denkt. Of je nu last hebt van een tekort of juist te veel prikkels binnenkrijgt: deze 7 natuurlijke tips helpen je een gezond dopamineniveau te vinden.

1. Kom in beweging (het hoeft niet intensief!)

Bewegen is een van de beste manieren om je dopamine te verhogen! Je hoeft echt niet meteen een marathon te rennen. Een wandeling in de natuur, wat yoga of een fietstochtje is al genoeg. Na zo'n portie beweging maakt je lichaam meer dopamine aan, waardoor je je energieker en blijer voelt.

2. Kies voeding die helpt bij de dopamine aanmaak 

Door slimme keuzes te maken in wat je eet kun je ook je dopamine verhogen. Je lichaam maakt dopamine namelijk aan met behulp van tyrosine, een aminozuur dat in verschillende voedingsmiddelen zit. En het mooie is: deze voeding is gewoon in de supermarkt te vinden:

  • Eieren, vooral het eigeel;
  • Vette vis zoals zalm of makreel;
  • Ongebrande noten en zaden;
  • Avocado;
  • Rijpe bananen;
  • Pure chocolade (kies voor minimaal 70% cacao).

3. Maak van slaap je prioriteit 

Regelmaat is belangrijk voor je dopamine, vooral als het om slaap gaat. Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en sta ook op vaste tijden op – en dus ook in het weekend! Een donkere, rustige slaapkamer helpt je daarbij. Leg je telefoon een uurtje voor het slapen weg en laat je dag rustig eindigen.

4. Vier al je kleine successen 

Je dopamine vindt niets fijner dan kleine successen. Dit hersenstofje wordt niet voor niets ook wel het 'beloningshormoon' genoemd. Zet wat je wilt doen op een lijstje en streep af wat je hebt bereikt. Dat geeft elke keer zo'n prettig gevoel van "yes, gelukt!". Of het nu gaat om je bed opmaken of een deadline halen, alles telt.

5. Gun jezelf digitale rust

Je telefoon en laptop zijn uiteraard handige hulpmiddelen, maar ze kunnen je dopamine behoorlijk in de war schoppen. Vooral door social media en eindeloos scrollen raakt je hoofd soms wat overprikkeld en kan je dopaminesysteem overbelast raken. Bouw daarom bewust pauzes in. Pak een boek, ga naar buiten of spreek af met een vriend. Zo geef je je hoofd de rust die het nodig heeft.

6. Kies je eigen manier om te ontspannen

Een goed werkend dopaminesysteem vraagt om balans: naast actieve momenten is er ook tijd nodig voor rust en ontspanning. De een wordt blij van tuinieren, de ander luistert liever naar muziek of doet een korte meditatie. Het gaat er niet om wát je doet, maar dát je regelmatig even tijd voor jezelf neemt. Zo voorkom je dat je dopamine overprikkeld raakt.

7. Overweeg dopamine supplementen

Naast gezonde voeding en leefstijl kijken steeds meer mensen naar natuurlijke supplementen. Een voorbeeld is L-theanine, een aminozuur dat van nature voorkomt in groene thee. Het wordt vaak gecombineerd met andere natuurlijke ingrediënten zoals lavendel, rhodiola en B-vitamines. Voor dopamine supplementen kun je ook eens kijken naar Mental Support van Exendo Epigenomics of Relaxam.

Vrouw knuffelt met hond serotonine

Het verschil tussen dopamine en serotonine

Dopamine en serotonine zijn allebei gelukshormonen, maar ze werken heel verschillend. Dopamine is je 'go get it' hormoon - het geeft je die energieke drive om dingen aan te pakken en doelen te bereiken. Het zorgt voor dat enthousiaste gevoel als je ergens naar uitkijkt of die voldoening na een prestatie.

Serotonine werkt op een andere manier. Het is je 'feel good' hormoon dat zorgt voor innerlijke rust en tevredenheid. Denk aan dat ontspannen gevoel na een lekkere maaltijd, of die vredige stemming als je in de zon zit. Het speelt een belangrijke rol bij je nachtrust en helpt je emoties in balans te houden

Een mooi voorbeeld uit het dagelijks leven: dopamine zorgt ervoor dat je zin hebt om te sporten, serotonine geeft je dat tevreden gevoel erna. Je hebt ze allebei nodig voor een goed humeur!

Tot slot 

Dopamine is een bijzonder hersenstofje dat bepaalt hoe gemotiveerd en energiek je je voelt. Het fijne is: je kunt zelf veel doen om je dopamine te verhogen en gezond te houden. Van lekker bewegen en gezond eten tot genoeg slapen en regelmatig ontspannen. Het belangrijkste is dat je naar je lichaam luistert en een goede balans vindt. Te veel prikkels zijn niet goed, maar te weinig ook niet.

Met de tips uit deze blog kun je je dopamine op een natuurlijke manier verhogen en in balans houden. Zo voel je je niet alleen energieker en gemotiveerder, maar kun je ook weer echt genieten van de kleine dingen!