Bacopa is, naast Ashwagandha, één van de belangrijkste kruiden in de Ayurvedische geneeskunde. Bacopa wordt gezien als hét welnesskruid voor de geest. Het helpt ons ontspannen en geeft een boost aan het geheugen, concentratie en leervermogen.
Bacopa - wat is dat?
De Bacopa (in het Latijns: Bacopa monnieri) is een bodemplantje dat wereldwijd voorkomt. Het is een plantje met kleine gekleurde bloemetjes. Vooral op vochtige plaatsen, zoals moerassen en oevers, groeit de Bacopa het beste. In Nederland noemen we dit plantje ook wel de Indiase Waternavel. Binnen de Ayurveda is de Bacopa een geliefd medicinaal kruid. Daar noemen ze het vaak Brahmi wat afgeleid is van Brahman wat ‘wijsheid’ of ‘zuiver bewustzijn’ betekent in het Sanskriet.
Een rustgevende werking
Binnen de Ayurveda (Indiase geneeskunde) wordt de Bacopa voor meer dan 3.000 jaar al veelvuldig toegepast voor specifieke gezondheidsklachten. Met name bij psychische problemen, zoals stemmingswisselingen of het cognitief functioneren. De reden dat de Bacopa deze medicinale werking heeft, komt met name door het palet aan werkzame stoffen. Hierbij is de belangrijkste: brahmoside. Brahmosiden behoren tot de organische verbindingen die bekend staan als triterpenoïden, een subklasse van triterpenen. Ze hebben een rustgevende en werking. In tegenstelling tot sommige andere rustgevende middelen geeft Brahmosiden juist helderheid. Er treedt geen sloom- of sufheid op als bijwerking.
Naast de Brahmosiden bevat Bacopa ook Bacoside A en B - twee natuurlijke verbindingen die de communicatieoverdracht tussen zenuwcellen bevorderen. Daarnaast stimuleert Bacopa de productie van neurotransmitters, zoals Acetylcholine en Serotonine. Door de positieve uitwerking op de productie van neurotransmitters ondersteunt dit kruid de hersenen en helpt bij de overdracht van informatie tussen de cellen.
Waarvoor kun je Bacopa gebruiken?
- Door zijn ontspannende en kalmerende werking van dit kruid wordt het regelmatig aangeduid als het welnesskruid voor de geest. Maar waarvoor kun je de Bacopa nu precies inzetten? De bekendste voordelen:
- een boost voor je geheugen en leervermogen;
- meer alertheid en concentratie;
- meer geestelijke energie;
- hogere weerbaarheid voor stress (lichamelijk en geestelijk);
- een goede nachtrust;
- helpt bij uitputting en neerslachtigheid.
Ideaal voor als je hard moet studeren, even wilt knallen op je werk of gewoon wat rust en ontspanning wilt. Bacopa wordt bijvoorbeeld ook vaak ingezet bij meditatie.
Kun je Bacopa veilig gebruiken?
Ja, Bacopa kun je veilig gebruiken. Dit kruid wordt al eeuwen gebruikt in de Ayurveda. Ook komt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar de bijzondere en heilzame werking van de Bacopa. Wij zijn in ieder geval nog nergens tegengekomen dat iemand een nare ervaring had met dit kruid of dat het niet veilig zou zijn. Twijfel je toch? Begin dan met een lage dosering en bouw het langzaam op. Op die manier kun je goed nagaan hoe jouw lichaam reageert.
Dosering van Bacopa
Bacopa is in verschillende vormen te koop. Je kunt het ook in je tuin laten groeien als bodemplantje, maar wil jij nu echt van de medicinale werking profiteren? Dan kun je het beste de Bacopa als voedingssupplement innemen. Je kunt ongeveer 2 tot 4 gram Bacopa per dag innemen. Het is afhankelijk de hoeveelheid Bacopa per capsule, hoeveel capsules je hiervan kunt innemen. Op de verpakking staat altijd vermeld wat de maximale dosering is. Het beste is om de Bacopa na een maaltijd in te nemen.
Gebruik het supplement voor minimaal 6 tot 8 weken voordat je stopt. Sommige mensen ervaren al sneller medicinale voordelen van supplementen. Bij anderen duurt het wat langer. Wel moet je je lichaam even de tijd geven. Stop daarom niet te snel.
Meer natuurlijke concentratieboosters proberen?
Naast Bacopa heb je veel meer natuurlijke concentratieboosters. Het kan lonen om verschillende te proberen en te kijken welke het beste bij jou aansluit. Zo is de Lion’s Mane een bekend paddenstoelsupplement dat ook voor een cognitieve boost wordt gebruikt. Lees in deze blog meer over de bijzondere werking van de Lion’s Mane.