Zo kies je de beste natuurlijke zonnebrand voor je gezicht

Dat het van belang is om je huid te beschermen tegen UVA en UVB straling van de zon, hoeven we niemand meer uit te leggen. Hoe je dat in Gezonde Wereld-stijl doet, met puur natuurlijke middelen, daar valt wel veel over te vertellen. Natuurlijke zonnebrandcrèmes zijn populair vanwege hun verzorgende en huidvriendelijke eigenschappen en omdat ze goed zijn voor het milieu. Maar het vinden van goede natuurlijke zonnebrand kan nog een hele uitdaging zijn. Want waar moet je precies op letten bij het kiezen van een natuurlijke zonnebrand voor je gezicht? 

In deze blog bespreken we de belangrijkste criteria voor een goede natuurlijke zonnebrand. Welke ingrediënten moet je vermijden als je een zonnebrandcrème zonder troep zoekt? En kies je voor een nanofilter of een minerale filter? Ook behandelen we praktische dingen zoals het kiezen van de juiste SPF factor, de smeerbaarheid en de houdbaarheid van zonnebrandcrème.

Ingrediënten voor een Minerale Zonnebrand Zonder Troep

Het eerste ding om op te letten bij natuurlijke zonnebrandcrèmes zijn de ingrediënten. Vermijd producten die parabenen, sulfaten (SLS), en synthetische geuren of conserveringsmiddelen bevatten. Parabenen worden vaak gebruikt als conserveermiddelen, maar ze kunnen hormonale verstoringen veroorzaken. SLS kan de huid irriteren, vooral de gevoelige huid van het gezicht. Kies liever voor producten met natuurlijke conserveermiddelen die geurvrij zijn of geparfumeerd met essentiële oliën. Daarnaast is het belangrijk te letten op chemische filters of nanodeeltjes.

Ingrediënten om te vermijden voor een zonnebrand zonder troep

  • Chemische filters zoals:
    • Oxybenzone en Avobenzone
    • Octocrylene
    • Octinoxate
    • Homosalate
  • Nano-filters: minerale filters met nanodeeltjes
  • Microplastics
  • Parabenen
  • Sulfaten (SLS)
  • (Synthetische) Parfums en Conserveermiddelen

Chemische UV-filters of minerale UV-filters

Reguliere zonbeschermingsproducten bevatten meestal chemische filters. Dit zijn stoffen die makkelijk door je huid worden opgenomen en daar vervolgens een chemische reactie veroorzaken die je huid beschermt tegen UV straling. Het grote nadeel hiervan is dat er dus chemische stoffen je huid binnendringen, en daar jeuk of eczeem kunnen verergeren. Ook wijzen recente onderzoeken erop dat ze hormoonontregelend kunnen werken.

Minerale Filters Met of Zonder Nanodeeltjes

Natuurlijke zonnebrandcrèmes maken gebruik van minerale filters zoals zinkoxide en titaniumdioxide. Deze ingrediënten blijven op de huid liggen en vormen een fysieke barrière die UV-stralen reflecteert. Het enige nadeel is dat ze hierdoor een witte waas kunnen achterlaten. 

Minerale filters bestaan ook in een nano-variant. Nanodeeltjes zijn extreem kleine deeltjes van 1 tot 100 nanometer (1 nanometer = een miljoenste van een millimeter). De minerale filters worden op deze manier praktisch onzichtbaar, maar kunnen wel door je huid heen dringen, wat potentiële gezondheidsrisico's met zich mee kan brengen. In de EU zijn fabrikanten verplicht te vermelden dat een product nanodeeltjes bevat, dit kun je vinden op de ingrediëntenlijst. 

Minerale zonnebrand: Makkelijk smeerbaar of een witte waas?

Een veelgehoorde klacht over natuurlijke zonnebrandcrèmes is de witte waas die ze kunnen achterlaten. Dit komt doordat de minerale filters zoals zinkoxide en titaniumdioxide een beschermlaagje op de huid aanbrengen. Goede kwaliteit natuurlijke zonnebrandcrèmes zijn makkelijker smeerbaar dankzij de toevoeging van essentiële oliën. Ze liggen dunner op de huid waardoor ook de witte waas uitblijft. Let ook op reviews en productbeschrijvingen om een product te vinden dat gemakkelijk aan te brengen is en geen dikke witte waas achterlaat. Wij kunnen de non-nano Minerale Zonnebrand voor het gezicht van Hemptouch van harte aanbevelen!

Welke SPF voor je gezicht heb je nodig volgens dermatologen

De zonbeschermingsfactor (SPF) geeft aan hoe goed een zonnebrandcrème je beschermt tegen UVB-straling. Voor dagelijks gebruik op je gezicht wordt door dermatologen geadviseerd om minstens een SPF van 30 te gebruiken. Als je veel tijd buiten doorbrengt of naar zonnige bestemmingen reist, overweeg dan een hogere SPF van 50. Natuurlijke zonbeschermingsproducten met non-nano zinkoxide of titaniumdioxide worden vaak aanbevolen vanwege hun veiligheid en effectiviteit.

Breed-Spectrum Natuurlijke Zonbescherming

Dermatologen raden vaak zonnebrandcrèmes aan die breed-spectrum bescherming bieden, wat betekent dat ze zowel tegen UVA- als UVB-straling beschermen. Een handig ezelsbruggetje: UVB-straling maakt dat je verbrandt (B=Burn), terwijl UVA zorgt voor veroudering (A=Aging). Beide soorten straling zijn schadelijk, maar de SPF op zonnebrandcrèmes gaat specifiek over de bescherming tegen verbranding.

Hoe lang is natuurlijke zonnebrand houdbaar?

Zonnebrandcrème heeft een houdbaarheidsdatum, en dat is niet voor niks! Hoewel we bij De Gezonde Wereld absoluut geen voorstander zijn van onnodige verspilling vanwege THT-datums, is het in dit geval niet onterecht. Na de vervaldatum op je zonnebrand groeit er geen schimmel op, maar zal de effectiviteit (de beschermingsfactor of SPF) wel afnemen. Ook na het openen van de verpakking gaat de kwaliteit onder invloed van warmte of zonlicht langzaam achteruit. Bewaar je zonnebrandcrème daarom op een koele, donkere plaats om de werkzaamheid zoveel mogelijk te behouden.

>> Bekijk ook de andere natuurlijke verzorging van Hemptouch

Verzorg je huid met natuurlijke zonnebrandcrème

Natuurlijke zonnebrandcrèmes bevatten vaak extra verzorgende ingrediënten. Pure plantenextracten zoals aloë vera, verzorgende amandelolie en beschermende vitamine E. Deze ingrediënten helpen de huid te hydrateren en te kalmeren, wat vooral belangrijk is voor de verzorging van het gezicht. Op deze manier bieden ze optimale verzorging en bescherming in één, om je huid langer jong te houden en te beschermen tegen de zon en andere invloeden van buitenaf.

Koraalvriendelijk: natuurlijke zonnebrandcrèmes beter voor het Milieu

De chemische filters en nanodeeltjes van reguliere zonnebrandcrèmes hebben niet alleen nadelige effecten op je gezondheid, ze kunnen ook schadelijk zijn voor mariene ecosystemen. Deze chemicaliën komen makkelijk in zee terecht waar ze het zeeleven verstoren, koraal verbleken en bijdragen aan de achteruitgang van koraalriffen wereldwijd.

De juiste natuurlijke zonnebrandcrèmes bevatten minerale filters die tot natuurlijke stoffen afgebroken worden in het milieu en ze zijn vrij van microplastics. Deze ingrediënten zijn zacht en veiliger voor je huid, en bovendien niet schadelijk voor het koraal of ander zeeleven. Door te kiezen voor een natuurlijke zonnebrandcrème draag je bij aan de bescherming van kwetsbare mariene ecosystemen en gezonde koraalriffen. 

Tips om veilig te genieten van de zon

De UV-straling van de zon kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals huidveroudering, zonnebrand, en bovenal: een verhoogd risico op huidkanker. Om je huid gezond te houden en de schadelijke effecten van UV-straling te voorkomen, kun je meer doen dan alleen het aanbrengen van (natuurlijke) zonnebrandcrème.

  • Vermijd de sterkste zonuren: De zon is het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur, vermijd de volle zon en zoek zoveel mogelijk de schaduw op tijdens deze uren.
  • Draag bedekkende kleding: Ook kleding heeft een SPF-waarde, bescherm daarom je huid met een (UV-werende) hoed, zonnebril en lange mouwen. Dikkere stof en donkere kleuren geven meer bescherming.
  • Herhaaldelijk insmeren met zonnebrand: Ga je toch de zon in? Smeer je royaal in met een zonnebrand met hoge SPF (30+ voor lichaam, 50+ voor gezicht) en herhaal dit elke 2 uur, vooral na zwemmen of zweten.

>> Toch verbrand? Gebruik een after sun of aloë vera gel, of smeer je huid in met heilzame aloe vera gel.

Conclusie: Hier moet je op letten om de beste natuurlijke minerale zonnebrandcrème uit te zoeken

Om de beste natuurlijke zonnebrandcrème voor je gezicht te kiezen, zijn de volgende aspecten belangrijk om zowel je huid als het milieu te beschermen.

  • Vermijd chemische filters zoals oxybenzone en octinoxate, evenals ingrediënten als parabenen, sulfaten en synthetische parfums
  • Kies voor minerale UV-filters zonder nanodeeltjes, veilig en beschermend voor huid en milieu
  • Let op de smeerbaarheid: essentiële oliën maken de crème smeerbaar waardoor de witte waas uitblijft
  • Voorkom blootstelling aan felle zon, vooral tussen 12:00 en 15:00 en bescherm jezelf met bedekkende kleding
  • Smeer je in met een zonnebrand van minstens factor 30, of factor 50 op dagen met hoge zonkracht. Herhaal dit elke 2 uur.
  • Bewaar je zonnebrandcrème op een koele, donkere plek en houd rekening met de houdbaarheidsdatum om de werkzaamheid te behouden

Door te kiezen voor natuurlijke zonnebrandcrèmes draag je bij aan de bescherming van mariene ecosystemen en het behoud van koraalriffen, aangezien deze producten vrij zijn van schadelijke chemische filters en microplastics. Natuurlijke zonnebrandcrèmes bieden dus een verantwoorde keuze voor zowel je huid als het milieu.