Kaneel: welke soort gezond is, hoe het helpt tegen rouwvliegjes en nog meer leuke tips en weetjes

Kaneel is gezond! En veelzijdig. Je kunt het gebruiken als ongediertebestrijder en het helpt tegen slechte adem. En wie houdt nou niet van kaneelthee en havermout met appel en kaneel? Maar hoeveel kaneel per dag is veilig? Dat en nog veel meer lees je hier. 

Een korte introductie

Kaneel is een specerij dat aan de kaneelboom – Cinnamomum – groeit. De naam is afgeleid van het Latijnse woord Canella en betekent letterlijk ‘stokje’. De binnenste bast rolt zich namelijk op als het wordt gedroogd voor consumptie en daardoor lijkt het dus op een stokje. 

Kaneel is over de hele wereld populair. Logisch, want het smaakt en ruikt natuurlijk heerlijk. Er zijn heel veel verschillende soorten, maar twee ervan worden het meest gebruikt: Ceylon en Cassia kaneel. Allebei heerlijk, maar ze verschillen wel in vorm en smaak. 

kaneel

Ceylon kaneel

Deze soort is afkomstig uit Sri Lanka (dat heette vroeger Ceylon) en groeit aan de Cinnamomum Verum. De kaneelstokjes die deze boom produceert bevatten meerdere dunne laagjes en rollen tijdens het droogproces vanaf één kant op tot het bekende stokje. De kleur is vooral lichtbruin en de smaak subtiel en warm. 

Cassia (Chinese kaneel)

De stokjes van deze soort worden gemaakt van de dikke bast van de Cinnamomum Cassia en vind je vooral op het eiland Sumatra in Indonesië. Deze stokjes lijken meer op pijpjes – ze zijn hol – en zijn vanaf twee kanten naar binnen gerold tijdens het drogen. Maar je herkent deze kaneelsoort vooral aan de kleur. Die neigt meer naar dieprood. Qua smaak is het ook andere koek, die is scherper en bitterder dan die van Ceylon kaneel. Omdat de smaak zo expliciet is, wordt het veel gebruikt in onder andere kaneelthee, speculaas, ontbijtkoek en pepernoten. 

Kaneelpoeder of liever stokjes?

Omdat het zo’n fijne smaakmaker is en vaak in de keuken wordt gebruikt – in koek en gebak vooral – is het overal verkrijgbaar. Maar let altijd goed op de verpakking, want het is belangrijk dat het licht- en vochtdicht is verpakt en wordt opgeborgen. Dan blijft de kaneel het langst vers. 

En de vorm heeft ook invloed op de versheid. Kaneelstokjes zijn eigenlijk altijd de beste keus want die blijven lang vers en smaakvol. Heb je het nodig als smaakmaker in zoete desserts of taarten? Dan is kaneelpoeder ook een prima alternatief. Maar let wel op hoeveel kaneel je gebruikt. 

kaneel gezond

Is te veel kaneel ongezond?

Ja en nee. Het hangt echt af van de soort en hoeveel je ervan eet. In Cassia kaneel zit een grote hoeveelheid coumarine. Dat is een aromastof (plantengifstof) dat – als je er te veel van eet – kan zorgen voor leverschade en verminderde bloedstolling. Langdurig gebruik kan zelfs kankerverwekkend zijn en gevaarlijke bloedingen veroorzaken. 

Daar moet je dus goed op letten. Hou je daarom altijd aan de richtlijnen van het Voedingscentrum en neem nooit meer dan 0,1 milligram coumarine per kilo lichaamsgewicht per dag in. Zeker als je zwanger bent. Kies liever voor Ceylon kaneel, want daar zit nauwelijks coumarine in en is – ook tijdens je zwangerschap – veilig om te eten. 

Maar laten we vooral niet vergeten dat kaneel ook heel gezond is

Het zit namelijk, net als veel andere specerijen, boordevol antioxidanten. En daarvan weet je inmiddels vast wel dat ze goed voor je zijn – ze gaan huidveroudering tegen en beschermen je lichaamscellen tegen allerlei schadelijke stoffen. 

Heb je vaak last van je darmen of ben je snel verkouden? Ook dan is het goed om kaneel toe te voegen aan je dieet, want het heeft een bewezen ontstekingsremmende werking. En ook in de Chinese geneeskunde is het populair. Daar gebruiken ze kaneel vooral om hart- en vaatziekten te voorkomen. De stofjes in kaneel hebben namelijk een gunstige invloed op je cholesterolratio en dat houdt je aderen vrij en gezond.

kaneelthee

Kaneel en honing: gouden formule tegen slechte adem

Iedereen heeft wel eens last van een wat minder frisse adem. In plaats van naar snoepjes met suiker of zoetstoffen te grijpen, kun je het beter op een natuurlijke manier oplossen: met een mengsel van honing met kaneel. 

Los daarvoor een theelepel kaneel en een theelepel honing op in een half glas water en gorgel er twee keer per dag mee. Je zult zien dat je adem binnen een paar dagen veel frisser is. Maar ik heb nog meer tips uit Oma’s keuken!

Waar is kaneel nog meer goed voor?

Het is een supergoede natuurlijke ongediertebestrijder. Hoe leuk! Heb je last rouwvliegjes (ook: rouwmuggen) of mieren in huis? Dan kan kaneel je helpen om van ze af te komen. Zo doe je dat. 

Rouwvliegjes bestrijden met kaneel

Voeg twee eetlepels kaneelpoeder toe aan een liter gekookt water en laat het helemaal afkoelen. Giet het daarna over in een gieter (laat de onderste laag slijmerige drab weg) en geef je plantjes water met het kaneelwater. Door de gifstof coumarine die erin zit overlijden de rouwvliegjes en voorkom je een plaag. 

Kaneel tegen mieren

Mieren hebben een hekel aan de geur van kaneel. Heb je mieren in bijvoorbeeld je keuken? Zorg er dan voor dat het daar sterk naar kaneel ruikt. Dat kun je het best doen door kaneelextract of kaneelolie over de looproute van de mieren te smeren. Let wel op als je katten in huis hebt – die kunnen ziek worden van kaneel. 

kaneelbroodjes

Het leukste voor het laatst: je kunt heerlijk koken met kaneel!

Kaneel is van nature vrij zoet en aromatisch en daarom een uitstekende vervanger voor suiker. Een stukje appel met kaneel bijvoorbeeld is een superlekkere én gezonde snack. 

Maar soms is ‘gezond’ even niet zo belangrijk, want van een heerlijk toetje of stuk gebak word je tenslotte ook gewoon heel blij. Zin in wat zoets? Verwen jezelf dan eens met (zelfgemaakte) appel-kaneel cake, appel-kaneel muffins of kaneelkoekjes. Of ren naar de bakker voor een paar heerlijke warme kaneelbroodjes voor bij je ontbijt!