Je wilt stapjes gaan zetten richting veganisme: een lifestyle waarin het gebruik van dierlijke producten vermeden wordt. In jouw reis naar een veganistische lifestyle kun je verschillende hobbels tegenkomen. Waar loop je misschien wel tegenaan en hoe ga je daar dan mee om?
De redenen voor een veganistische lifestyle
De meeste mensen zijn opgegroeid met dierlijke producten. Ook in onze maatschappij spelen deze producten nog steeds een grote rol. Toch wordt het veganisme inmiddels door steeds meer mensen toegejuicht. Waar er in 1996 nog maar zo’n 16.000 veganisten waren in Nederland, werd dit aantal begin 2019 door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme geschat op 121.000. Zoveel mensen, zoveel redenen. De reden om te kiezen voor een veganistische lifestyle kan verschillend zijn. Zo kan het een reden zijn dat je...
- wilt dat er minder dierenleed is op de planeet;
- graag gezonder wilt leven;
- je steentje bij wilt dragen aan een beter milieu;
- de voedselindustrie wilt veranderen.
Of een combinatie van verschillende redenen natuurlijk. Heb jij een andere reden om deze stap te willen zetten? Dat mag natuurlijk ook, wij zijn benieuwd!
Het verschil tussen vegetarisch en veganistisch
De termen vegetarisch en veganistisch worden nog wel eens door elkaar gegooid. Als vegetariër eet je geen producten waarbij dieren worden gedood; zoals bijvoorbeeld vlees, vis en gevogelte. Sommige vegetariërs laten ook andere producten staan, zoals kaas (vanwege het dierlijk stremsel) en pudding (door dierlijk gelatine). Over het algemeen eten en drinken vegetariërs wel melk en yoghurt, omdat daar geen dieren hun leven voor hoeven te laten. Als veganist laat je alle producten staan waarin ingrediënten van dierlijke afkomst te vinden zijn. Je eet dus plantaardig.
Wat kun je wel en niet eten binnen een vegan lifestyle?
Als je een veganistische lifestyle volgt, eet en drink je geen dierlijke producten. Geen vlees, kaas, eieren, melk of yoghurt. Ook eet je geen producten waar dierlijke ingrediënten in zitten, zoals weipoeder, kippeneiwit, bijenwas of e-nummers van dierlijke afkomst. Maar wat kun je wél eten? Meer dan genoeg! Als het maar plantaardig is. En geloof ons, dat hoeft echt niet saai te zijn. Groenten, fruit, noten, zaden, bonen, peulvruchten en granen. Daarnaast vind je in de supermarkten steeds meer kant-en-klare veganistische vleesvervangers, vegan kaas en andere vegan producten. Online zijn er heerlijke veganistische recepten te vinden.
Tip: hennep
Wist je ook dat hennep super gezond voor je is! Hennep zit namelijk boordevol met hoogwaardige (en plantaardige) eiwitten. Daarnaast bevat de plant vele vitaminen, mineralen, diverse omega vetzuren en meervoudige onverzadigde vetten. De ideale toevoeging voor een gebalanceerd en vegan dieet.
Meer weten over de voedingswaarden van hennep? Lees dan ook deze blog van ons waar we hier dieper op in gaan.
Zorg voor genoeg vitamines en voedingsstoffen
Als veganist kun je soms een tekort oplopen aan sommige vitamines en voedingsstoffen. Houd dat in de gaten. Zo moet je er bijvoorbeeld op letten dat je voldoende eiwitten en B12 binnenkrijgt. Voor B12 kun je eventueel een aanvullend supplement slikken. Plantaardige eiwitten haal je onder andere uit peulvruchten, granen, groente en noten. Omdat je als veganist geen vis eet mis je ook de belangrijke onverzadigde vetzuren die hierin zitten. Gelukkig kun je die tegenwoordig ook halen uit omega-3 algenolie.
Andere dierlijke producten zoals kleding en cosmetica
Naast het niet eten of drinken van dierlijke producten, worden binnen een veganistische lifestyle ook geen dierlijke producten gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleding en schoenen van leer, zijde, wol of bont. Kies dan voor katoen, bamboe of synthetische kleding. Bij cosmetica en producten zoals shampoo kun je erop letten dat het product proefdiervrij is en geen dierlijke ingrediënten bevat zoals dierlijk glycerine, dierlijk collageen, karmijn of bijenwas.
Bepaal je eigen tempo en vorm
Als het voor jou makkelijker is om stapje voor stapje je gewoontes aan te passen, dan is dat voor jou de ideale manier jouw veganistische lifestyle te bereiken. Begin met één dag per week veganistisch eten en bouw dit langzaam op naar twee dagen, drie dagen etc. Geef jezelf en je lichaam de tijd om eraan te wennen. Besluit je uiteindelijk één dag in de week niet volledig veganistisch te eten, dan kan dat natuurlijk ook. Het is belangrijk dat jij je er zelf ook goed bij voelt.
Meer weten?
Wil jij meer weten over het eten van minder of geen vlees en jezelf in dit onderwerp verdiepen? Op Netflix vind je verschillende inspirerende documentaires. Wij tippen onder andere: The Game Changers en Cowspiracy. Let er wel op dat je niet alles geloofd wat ze in documentaires roepen. Soms gaat het de makers er alleen maar om dat ze tv maken; oftewel genoeg sensatie. Hierdoor kunnen sommige dingen wat uit proportie worden getrokken. Raadpleeg daarom meerdere bronnen voor een zo'n compleet mogelijk plaatje.