Mijn moeder was vroeger een enthousiast bieslook gebruiker: ze vond het lekker ruiken en énig als garnering. Nu was ze geen echte chef, maar met dit smaakvolle kruid wist ze van de meest simpele gerechten toch wel wat lekkers te maken. Mijn favoriete recept-van-mama was een Russische witlofschotel met gehakt, room, kaas, knoflook en lekker veel bieslook. Nu, 25 jaar later, rolt deze schotel nog bijna elke week uit mijn eigen oventje. Heerlijk! Maar nu blijkt bieslook ook heel gezond én een makkelijk te kweken kruid te zijn. Daar wilde ik dus meer over weten. Lees je met me mee?
De plantfamilie Look
Bieslook, ook wel Pijpgras, is een bolgewas en komt uit een heel smaakvolle familie – dit kruid is namelijk nauw verwant aan onder andere de (rode) ui, knoflook, prei, Chinese bieslook, Sint Jansui en sjalot.
Hoe ziet bieslook eruit?
Hoewel ze allemaal familie zijn, hebben ze allemaal hun eigen bijzondere uiterlijk. Bieslook is het mooist: het heeft groene grasachtige sprieten en mooie lila bloemen. De sprieten eten we het meest, maar de bloemen zijn ook eetbaar en prachtig als garnering. Maar je kunt de bloemetjes het best gewoon lekker laten staan, want bijen, vlinders en hommels zijn er gek op.
Heerlijke smaakmaker
Bieslook smaakt heerlijk in gerechten met aardappel, room, zuivel, komkommer, champignons, asperges of met een eitje. De smaak is een beetje uiig en doet denken aan knoflook, alleen dan een stuk milder. Als je van een frisse adem houdt, kun je dus beter wat bieslook over je gerecht strooien, dan rauwe knoflook eten.
Worden jouw smaakpapillen graag wakker geschud zo nu en dan? Probeer dan Chinese bieslook eens, want de smaak daarvan is sterker. Het is meer ‘grassig’ en heeft een sterkere knoflooksmaak.
Bieslook is heel gezond
De hele lookfamilie zit boordevol vitaminen, mineralen en fytonutriënten – dat zijn stofjes die een belangrijke bijdrage leveren aan onze gezondheid en alleen voorkomen in planten en gewassen. De combinatie van deze voedingsstoffen maken bieslook supergezond en hebben een gunstige invloed op je hart en bloedvaten. Maar, net als knoflook, heeft bieslook ook een antibacteriële werking, wat weer heel goed is voor je huid en je darmflora.
Bieslook drogen
Als je het meest uit de gezonde eigenschappen en de smaak van bieslook wilt halen, eet het dan altijd vers en liever niet gedroogd. En dat is vrij makkelijk, want je kunt overal bieslookplantjes kopen. Maar je kunt het natuurlijk ook zelf zaaien – dat is nog leuk ook!
Bieslook zaaien en verzorgen
Dit kruid is echt supermakkelijk om zelf te zaaien. Hier vind je een makkelijk stappenplan:
- Plant de verse (!) bieslookzaadjes altijd buiten en al in het vroege voorjaar, vanaf ongeveer februari. Want bieslook is gek op kou, want dan kan het goed kiemen.
- Zaai het op een plek met halfschaduw – dus met zon en met genoeg vochtige grond.
- Verdeel de zaadjes over de aarde op ongeveer een halve centimeter van elkaar.
- Dek de zaadjes dan af met nog een halve centimeter potgrond.
- Daarna geef je af en toe wat water en plantenvoeding en voor de rest doet Moeder Natuur haar werk.
Bieslook oogsten
Dit plantje heeft tijd nodig om volwassen te worden. Dus oogst je bieslook pas na een jaar, als je ziet dat de sprieten mooi hoog en sterk zijn. Is het zover? Snijd of knip er dan af wat je nodig hebt. Maar doe het wel het liefst zo kort mogelijk voor dat je het gaat gebruiken, want je kunt bieslook niet heel lang bewaren.
Verse bieslook koelen en invriezen
Heb je te veel geoogst? Rol de verse bieslook dan op in een rolletje keukenpapier – dan kun je het nog een dag of twee in de koelkast bewaren.
Maar je kunt bieslook ook invriezen: was het en droog het grondig met een slacentrifuge. Dan voorkom je namelijk dat het aan elkaar gaat plakken. Laat het daarna nog minimaal een uur drogen op een schone theedoek. Is het goed droog? Snijd het dan in kleine stukjes doe het in een plastic bakje en vries het in. Nu heb je altijd bieslook bij de hand. Hoe makkelijk!
Leuke weetjes
- Als je bieslook met kluit en al uitgraaft, kun je hem in tweeën scheuren en weer terug planten. Dan worden de plantjes namelijk nog groter.
- Bieslook is een vaste plant. Dat betekent dat hij in de winter boven de grond afsterft, maar onder de grond gewoon gezond blijft. Daardoor loopt het in de vroege lente alweer uit en kun je elk jaar genieten van jouw eigen verse bieslook.
In het Engels heet bieslook Chives, in Frankrijk vraag je om Ciboulette en in Italië om Schnittlauch. Handig, als je op vakantie gaat.