Ben je al bekend met appelazijn? Wij zien het steeds vaker in allerlei blogs en health magazines verschijnen. Als we alle verhalen mogen geloven is het een wondermiddeltje. Zo zou appelazijn drinken helpen bij het afvallen, is het goed voor je huid en zou het zelfs helpen tegen kalknagels. Met andere woorden: appelciderazijn zou ontzettend veel gezondheidsvoordelen hebben. Maar is dit ook zo? Wij gingen op onderzoek uit!
Wat is appelazijn? En is dit hetzelfde als appelciderazijn?
Appelazijn, appelciderazijn en ciderazijn: het zijn allemaal verschillende benamingen voor hetzelfde goedje. Appelazijn ontstaat door het fermenteren van appels. De appels worden eerst uitgeperst tot appelsap. Hier worden gist en bacteriën aan toegevoegd om het sap te laten fermenteren. Wanneer appelsap gaat fermenteren worden de suikers omgezet in alcohol. Daarna wordt het sap nogmaals gefermenteerd waarbij de alcohol wordt omgezet in azijn. Hierbij is de alcohol geheel vervlogen, er blijft dus alleen azijn over.
Welke vitamines zitten er in appelazijn?
Appelazijn bevat van nature vitamine A, B1, B2, B6, C en E en een kleine hoeveelheid aan mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium en kalium. Daarnaast bevat azijn stoffen als azijnzuur, pectine en enzymen. Let hierbij wel op dat je troebele appelciderazijn gebruikt, deze bevat nog alle voedingsstoffen.
De toepassingen van appelciderazijn
Waar gebruik je appelazijn voor? De mogelijkheden zijn eindeloos! Uiteraard kan je azijn gebruiken om er dressing mee te maken voor over je salade. Maar wist je dat je het ook voor je huid en haar kan gebruiken? Ook zijn er steeds meer mensen die appelazijn drinken, omdat dit zou helpen bij het afvallen.
Afvallen met appelazijn?
Appelazijn staat er om bekend dat het zou kunnen helpen bij afslanken. Dankzij pectine (een vezel dat in appels voorkomt) geeft appelazijn je een verzadigd gevoel. Pectine zet namelijk uit in je lichaam, waardoor je sneller een vol gevoel ervaart. Ook helpt het de bloedsuikerstijging na een maaltijd te verkleinen. Hierdoor krijg je minder snel trek en kom je minder snel in de verleiding om te gaan snoepen. Ook zijn er aanwijzingen dat appelciderazijn de vetverbranding stimuleert, daarom is dit middel ook populair in allerlei diëten, zoals het keto dieet.
Hoe gebruik je appelazijn als je wilt afvallen? Gebruik twee theelepels appelazijn vermengd met een glas water. Drink driemaal daags een glas voordat je gaat eten. Let wel: appelciderazijn biedt ondersteuning bij het afvallen, maar het is geen wondermiddel. Als je je levensstijl verder niet aanpast en veel bewerkte voeding eet bereik je door het nemen van azijn niet sneller je streefgewicht.
Appelazijn capsules
Wij kunnen ons goed voorstellen dat je de smaak van appelciderazijn niet prettig vindt. Gelukkig is daar een oplossing voor, want wist je dat er ook appelazijn capsules bestaan? Met appelazijn capsules heb je geen last van de zure smaak. Daarbij heb je ook het voordeel dat je tandglazuur niet beschadigd raakt. Slik je liever geen capsules? Probeer dan eens de smakelijke Lean & Detox Apple Cider Vinegar gummies van Yumi Nutrition.
Appelazijn voor je huid
Appelcider is niet alleen interessant voor inwendig gebruik, maar het is ook gunstig voor je huid en haar. Voor de huid kun je het gebruiken bij problemen zoals acne, bultjes en een vette huid. Het reinigt de huid en het helpt de ph-balans van je huid te herstellen. Hoe gebruik je appelazijn voor de huid? Meng azijn met water (verhouding 50:50) om je eigen tonic te maken. Hierna kan je met een wasbaar wattenschijfje of doekje je huid reinigen.
Appelazijn voor je haar
Appelazijn is ook prima te gebruiken voor het verzorgen van je haar. Je kunt het gebruiken als vervanger van je conditioner. Azijnzuur zorgt ervoor dat de haarschubben zich sluiten, waardoor je haar glad wordt en prachtig gaat glanzen. Ook kan het helpen tegen een jeukende en geïrriteerde hoofdhuid. Appelciderazijn neutraliseert de ph-waarde van je hoofdhuid. Bij hoofdhuidproblemen als een jeukende of geïrriteerde hoofdhuid of roos kan appelciderazijn daarom ook ingezet worden.
Meng 1 deel appelazijn met 2 tot 3 delen water om je haar na te spoelen na het wassen met shampoo. Spoel vervolgens je haar na met lauw water om de azijngeur te verdrijven.
Werkt azijn ook tegen luizen?
Naast dat azijn je haar glad en glanzend maakt, kan je het ook gebruiken om luizen mee te bestrijden. Hoofdluis is niet schadelijk, maar wel hinderlijk. Het komt zowel op schoon gewassen als vet haar voor. Het haar kammen met een luizenkam is nog altijd de beste methode om van luizen af te komen. Toch kan het ook helpen om daarnaast goedkope huismiddeltjes zoals azijn in te zetten. Door (met water verdund) azijn op het haar aan te brengen zorg je ervoor dat neten loskomen van het haar, waardoor ze makkelijker uit te kammen zijn. Hiermee voorkom je dat deze eitjes uitkomen en nieuwe luizen ontstaan.
Azijn voetenbad bij voetproblemen
Met een voetenbadje met azijn kun je een aantal veelvoorkomende kwaaltjes verhelpen.
Zo helpt azijn bij het doden van schimmels en bacteriën, waardoor je het onder andere bij voetschimmel, kalknagels en zweetvoeten kunt inzetten.
Voetschimmel, ook wel bekend als zwemmerseczeem, is een schimmelinfectie die vooral tussen je tenen en op de voetzool voorkomt. Hierdoor wordt de huid rood en gaat het jeuken en schilferen. Door regelmatig een voetenbadje met azijn te nemen help je de schimmels te doden waardoor de klachten verminderen. Ook kalknagels kun je behandelen met azijn. Breng de appelciderazijn twee keer per dag op de aangetaste nagel aan met een wattenstaafje. Blijf dit dit herhalen totdat de kalknagel helemaal is uitgegroeid.
Ook zweetvoeten hebben baat bij een azijnbadje. Zweetvoeten ontstaan door een overmatige groei aan bacteriën. Omdat azijn naast schimmels ook bacteriën doodt, kan je het ook gebruiken om zweetvoeten te behandelen.
Hoe gebruik je azijn voor een voetenbad? Meng 1 deel azijn met 2 delen water in een teiltje. Laat je voeten 10 tot 20 minuten weken in het voetenbad en droog daarna af. Gebruik dagelijks een azijnbadje totdat de klachten verminderd zijn.
Kan appelazijn schadelijk zijn?
Appelciderazijn is enorm zuur. Let er daarom dat je azijn - welk soort dan ook - nooit onverdund drinkt. Dit is namelijk ontzettend slecht voor je tanden, want het tast je tandglazuur aan. Overigens vinden je ingewanden zoals maag en slokdarm puur azijn ook niet prettig. De hoge zuurgraad kan namelijk weefselschade en irritatie opwekken. Dit geldt ook voor je huid. Ook hierbij is het van belang dat je azijn verdund op de huid aanbrengt, wil je er zeker van zijn dat je huid er niet geïrriteerd van raakt. Meng azijn daarom altijd met water, of je het nu inwendig of uitwendig wil gaan gebruiken. Wil je appelazijn drinken? Een goede richtlijn is om één of twee theelepels appelazijn te mengen in een glas water. Drink het altijd met een rietje om je tanden te beschermen.
Waar is appelazijn te koop? En welke is het best?
Wil je appelciderazijn eens proberen? Appelazijn is bij (biologische) supermarkten, drogisten, gezondheidswinkels en online te koop. Let op dat je bij de aanschaf altijd voor troebele appelazijn kiest, bij voorkeur biologisch. Waarom is dat? Troebel appelazijn is ongefilterd en bevat nog alle werkzame ingrediënten zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en enzymen. Er is hierbij geen kunstmatige bewerking aan vooraf gegaan. Helder appelazijn is daarentegen bewerkt, waardoor belangrijke ingrediënten eruit gefilterd zijn.