Matcha! Groene poeder waar je heerlijke dranken, thee, smoothies, baksels en zelfs chocoladerepen van kunt maken. Wij raken in ieder geval enorm enthousiast van deze heldergroene poeder. Het smaakt erg lekker én is gezond. Wat kun je doen met matchapoeder? En waar moet je op letten als je het gaat kopen?
Wat is Matcha?
Matcha is een soort groene thee dat als superfood wordt verkocht. Hoogwaardige matchapoeder heeft een heldergroene kleur. Hierbij geldt de regel: des te groener de kleur, des te hoger de kwaliteit van de poeder. En hoe beter de kwaliteit, hoe meer belangrijke voedingsstoffen de matcha bevat. Matcha zit namelijk boordevol met antioxidanten, vitaminen en mineralen. Ontzettend gezond. De vele prijsverschillen tussen de matchapoeders komen met name door het verschil in kwaliteit.
Uit het mooie Japan
Matcha is tegenwoordig enorm populair, maar oorspronkelijk komt het van de theestruiken in Japan. Daar is de productie van matcha heel arbeidsintensief. Zo zetten de arbeiders de struiken drie weken voor de oogst in de schaduw met behulp van doeken of stro. Doordat de planten in de schaduw staan, kunnen ze extra bladgroen aanmaken. Dit is ook meteen de truc waarom kwalitatieve matchapoeder zo’n mooie, felle groene kleur krijgt: schaduw. Wanneer de theestruiken klaar zijn voor de oogst, plukken de Japanners alleen de mooiste blaadjes die daarna gestoomd en gedroogd worden. Hierna worden de nerven en stelen gescheiden van het blad. Hierna vermalen de Japanners alleen de bladeren met de hand tussen twee stenen. Dit is de matchapoeder, zoals wij het kennen. Wat een werk!
Goekope matchapoeder
Wanneer je kiest voor de goedkopere variant van matchapoeder gaan er een aantal dingen anders in het productieproces:
- De theestruiken worden niet in de schaduw gezet, maar staan gewoon in de volle zon. Als je mazzel hebt, schijnt de zon niet zo fel en komen de struiken toch gedeeltelijk in de schaduw te staan.
- De theestruiken komen niet uit Japan.
- De nerven en stelen van de bladeren worden niet gescheiden, maar gaan in zijn geheel in een grote silo, waarna een machine ze vermaalt.
Juist doordat goedkope matchapoeder een aantal snellere oplossingen kiest, gaan de mooie voedingsstoffen van de poeder verloren. De poeder heeft een doffere kleur, een neutralere smaak en bevat minder gezondheidsvoordelen.
Matchathee kloppen met een bamboeklopper
Oorspronkelijk is de vraag naar matchapoeder ontstaan door een bekend theeritueel in Japan. Tijdens dit ritueel wordt de matchathee op een bijzondere manier klaargemaakt. En dan bedoelen we niet dat je heet water in een kopje giet en al roerend met een theelepel de matchapoeder laat oplossen. Nee, hiervoor gebruiken ze een bamboeklopper. Een beetje matcha-kenner kent de bamboeklopper wel. Hiermeer geef je een heerlijk schuimlaagje aan jouw matchathee. Zoals de Japanners zeggen: umami!
Let wel: klop de thee niet langer dan dertig seconden achter elkaar. Een té goed geklopte thee wordt bitter. Zonde!
Varianties met matchapoeder
Matchathee is niet het enige wat je kunt maken van matchapoeder. Je kunt de poeder ook mengen/combineren met (plantaardige)melk of je kunt er mee gaan bakken. Denk bijvoorbeeld aan lekker matchacake, cupcakes, verwerkt in een taart. Door de frisse en zachte smaak gaat matchapoeder echt met heel veel dingen goed samen!
Let er wel op wanneer je matchapoeder koopt dat er dus goedkope varianten tussen zitten die slechts een slap aftreksel zijn van de ‘echte’ matchapoeder uit Japan. De smaak kan anders zijn en het bevat zeker niet de hoeveelheid aan antioxidanten, mineralen en vitaminen van de oorspronkelijke matchapoeder. Hierbij ligt het er dus echt aan wat je wilt. De goedkope variant kan bijvoorbeeld prima zijn als je niet zeker weet of je het lekker vindt en het een keer wilt proberen. Wil je meer? Dan raden we je echt aan om voor kwalitatieve - en dus duurdere - matchapoeder te kiezen.